Séták 6. osztályosoknak

Magyar királyportrék, I. Károly - Séta a Hősök terén

Hogyan hagyták el a Szent Koronát? Hányszor koronázták meg I. Károlyt? Meg egyébként is: akkor I. Károly, Károly Róbert vagy Róbert Károly?

Megbeszéljük, hogy milyen állapotok uralkodtak az Árpád-ház kihalása után, a szobrokon felfedezzük az Anjou-liliomokat és elmesélem, hogyan akartak a király életére törni.

Hunyadi János és fiai – Séta a Várnegyedben

Mi volt Hunyadi János legnagyobb dicsősége? Milyen esemény emlékeztet erre nap mint nap? Hogyan csalták tőrbe Hunyadi Lászlót?

Hunyadi János halálát követően felgyorsultak az események. Elsétálunk a Balta közhöz, eljátsszuk Hunyadi László, Cillei Ulrik és V. László találkozását és megnézzük mely magyar művészeket ihletett meg Hunyadi László tragikus sorsa.

Hunyadi Mátyás, a reneszánsz uralkodó – Séta a Várnegyedben

Vajon találkozhatott Mátyás Leonardo da Vincivel? Ehetett Mátyás paprikás krumplit? Vajon kézzel vagy evőeszközzel ettek a királyi udvarban?

A Nagyboldogasszony templom nagyszerű lehetőséget nyújt, hogy meséljek Mátyás uralkodásáról, a reneszánsz udvarról és „nőügyeiről”.

A török háborúk hősei – Séta a Várnegyedben, Nemzeti Galéria

Mátyás halála után kik szerették volna megszerezni a trónt? Miért hívták II. Ulászlót Dobzse Lászlónak? Hogyan zajlott a mohácsi ütközet?

A Mátyás-kúttól kiindulva felfűzzük az események sorát egy marathoni vezetés közepette, majd a Nemzeti Galériában meg is nézzük, hogy ez az időszak hogyan jelent meg a magyar történelmi festészetben.


Élet a török hódoltság alatt – Séta Gül baba türbéjénél

Ki az a Gül baba és mi köze a rózsákhoz? Láttál már törökbúzát?

Gül baba türbéje egy csodálatos zarándokhely, élő történelemkönyv, amelyen keresztül könnyebb megismerni a török hódoltságon belüli összefüggéseket.