Séták 5. osztályosoknak

Élet az ókori Rómában – Séta az Aquincumi Múzeumban

Mit adtak nekünk a rómaiak? Kik járhattak a fürdőkbe? Milyen szerepet töltött be a mindennapi életben a fürdőzés? Te lettél volna színész az ókori Rómában?

A kereszténység, Jézus élete, tanításai - Séta a Szent István téren (belépés a Bazilikába)

Melyik az ország legnagyobb temploma? Mi köze az állatviadaloknak a Szent István térhez? Ki volt a négy evangélista? Hogyan ábrázolta Leonardo Jézus utolsó estéjét?

A kereszténység témájából kiindulva megismerkedünk Budapest legnagyobb templomával. Arra is fény derül, hogy miért egyforma magas a Parlamenttel és neked kell utánajárnod többek között annak, hogy hány tervezője volt a Bazilikának.

Élet a kolostorban - Barangolás a Vajdahunyad váránál

Hogyan éltek a szerzetesek? Kiből lehet pápa? Ki tervezte a „Vajdahunyad várát” és melyik volt a kedvenc része? Milyen egy rózsaablak?

Látogass el velem a csodaszép „Vajdahunyad várához”, fellépcsőzünk az Apostolok tornyába, megmutatok sok érdekességet és az is kiderül, hogy nem is Vajdahunyad várnak hívják a Vajdahunyad várat.

Történetek a magyarok eredetéről - Séta a Hősök terénél

Hogyan nézett ki a jurta? Hogyan készült a nemez? Ki volt Levedi? Ki az angyal a Millenniumi oszlop tetején?

Budapest egyik fő látnivalója, a Hősök tere, számos izgalmas témát rejt. Ezen a túrán megtudhatod, kik voltak a magyarok ősei, honnan vándoroltak, hogyan éltek. A tér fontosabb épületeiről is esik szó, ráadásul a Szépművészeti Múzeum legnagyobb műkincs rablását is felgöngyölítjük.

Szent István és a magyar állam -Séta a Várnegyedben

Milyen néven született István király? Szigorú törvényeket hozott? Miért ábrázolják Imre herceget gyakran liliommal? Mit szimbolizál a Halászbástya hét tornya?

A túra során elképzelheted magad István királyként, Koppányként vagy éppen Géza fejedelemként. Te milyen király lettél volna?

Árpád-házi királyok -Séta a Hősök terén

Mikor avatták szentté István királyt? Ki volt a lovagkirály? Mit jelent, hogy „boszorkányok pedig nincsenek”?

A Hősök tere kollonádjának szobrait megfigyelve nagyon sokat tanulhatunk a királyokról. László király öltözete, András király kezében az aranypecsétes okirat, Béla király szobra alatti dombormű már önmagában is beszédes, főleg, ha még megfűszerezzük néhány legendával.